agenda

De beste manier om op de hoogte te blijven is via onze nieuwsbrief.
Daarnaast vind je hieronder de al geplande activiteiten.

De sociale kalender brengt allerlei maatschappij­vernieuwende initiatieven samenbrengen in één agenda. Ook daar vind je regelmatig interessante samenkomsten.

feb
24
za
2018
World Resources Forum @ Flanders Meeting and Convention Center
feb 24 @ 09:00 – feb 27 @ 20:00

OVAM ontvangt van 24 tot en met 27 februari 2019 in Antwerpen een duizendtal wetenschappers, beleidsmakers, experts en bedrijven die actief zijn in de circulaire economie en het materialen- en grondstoffenbeleid.

feb
26
ma
2018
Een groene filosofie voor een groene economie @ Universiteit Hasselt Campus Oude Gevangenis, Auditorium Louis Roppe
feb 26 @ 19:30 – 22:00

Ullrich Melle (° 1952) doctoreerde in 1980 aan de universiteit van Heidelberg met een proefschrift over de fenomenologie van de waarneming. Vlak ervoor, in 1979, kon hij aan het Leuvense Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte beginnen als medewerker van het Husserl-archief. Later zou hij instaan voor de dagelijkse leiding ervan. Daarnaast had hij als gewoon hoogleraar ook een aantal onderwijsopdrachten, o.a. in de eco- en milieufilosofie. Als groen filosoof zou hij een bekend auteur worden. Ook ging hij geregeld voordrachten geven over dierenrechten. In de zomer van 2017 ging Ullrich Melle op emeritaat. Op deze gespreksavond zal hij een aantal denkmodellen uit de groene filosofie naast elkaar leggen, en de link leggen naar de groene economie.

apr
21
za
2018
Politiek debat ‘lokaal energiebeleid’ @ Boudewijnzaal, Provinciehuis
apr 21 @ 13:00 – 16:00

Hoe gaan Limburgse politieke partijen hun visie op duurzame energie (tot) op gemeentelijk niveau concreet realiseren met lokale betrokkenheid van burgers, ambtenaren en mandatarissen?

Ook lokaal bepalen verkozenen welke mogelijkheden ze faciliteren inzake hernieuwbare energie en de impact van energieproductie op milieu en gezondheid.

Net voor de Dag van de Aarde, zal het debat hierover doorgaan op zaterdag 21/04/2018 (13-16u).

De focus zal liggen op visie en beleid rond (duurzame) energie, en hoe de partij dit zo praktisch en concreet mogelijk vertaalt naar het gemeentelijke niveau. Via de provinciale kanalen worden betrokken mandatarissen en ambtenaren uitgenodigd, naast alle andere geïnteresseerden.
13u00: Welkom + korte inleidende video met concrete goede voorbeelden
13u10: Toelichting over mogelijkheden en hefbomen rond energierealisaties voor lokale besturen
13u25: Politiek debat: lokaal energiebeleid (4 thema’s uit het Memorandum met sterke raakvlakken in Limburg .)
15u00: korte pauze en verzamelen/bundelen van vragen
15u15: Vragenronde
16u00; receptie (aangeboden door Provincie Limburg)

 

sep
8
za
2018
World Cleanup Day 2018
sep 8 hele dag

Op Zaterdag 8 September 2018 organiseert de LET’S DO IT ! WORLD – beweging tegen zwerfvuil een mondiale WORLD CLEANUP DAY.

De LET’S DO IT-World-beweging ontstond in 2008 in de Baltische republiek Estland toen op 3 Mei van dat jaar het zwerfvuil over het volledige Estse grondgebied. Op nauwelijks 5 uur tijd werd opgeruimd en 50.000 vrijwilligers meer dan 10.000 ton afval verzamelden en verwijderden.

www.letsdoitworld.org

Zwerfvuilacties , hoe nuttig ook (!) , blijven evenwel een vorm van symptoombestrijding . Het is dus noodzakelijk om met een fundamentele oplossing voor het zwerfafvalprobleem de ziekte bij de wortel aan te pakken.
Invoering van STATIEGELD voor plastic/ metaal en bric drankverpakking heeft in ‘statiegeldlanden’ zoals Duitsland en Scandinavië geleid tot een spectaculaire zwerfafvalreductie.
Het getuigt van een criminele obstructiepolitiek dat FOST PLUS ( = Federatie Belgische verpakkingsindustrie ) invoering van statiegeld in ons land blijft tegenwerken.

Nochtans liggen de weggekeilde lege drankverpakkingen van een aantal Fost Plus-aandeelhouders honderdduizendvoudig langs Vlaamse wegen en velden.
“Jupiler, Mannen weten waarom” . Maar duidelijk niet waar ze de lege drankblikjes moeten deponeren…
“Red Bull, Geeft je vleugels “. Maar duidelijk niet groot genoeg om de eerstvolgende afvalbak te bereiken…