agenda

De beste manier om op de hoogte te blijven is via onze nieuwsbrief.
Daarnaast vind je hieronder de al geplande activiteiten.

De sociale kalender brengt allerlei maatschappij­vernieuwende initiatieven samenbrengen in één agenda. Ook daar vind je regelmatig interessante samenkomsten.

dec
8
vr
2017
Financiering & shared knowledge dag voor radicale vernieuwers
dec 8 @ 08:30 – 14:00

Op 8 december kan je op één ochtend zo veel inspiratie voor je financiering krijgen als nooit te voren. We duiken met je mee in maatschappelijk verantwoord ondernemen, crowdfunding, het aanbod van verschillende financiers (en producten) en subsidieverstrekkers en de mogelijkheid van het versterken van je team met extra talenten. Op de netwerklunch achteraf kan je met alle sprekers persoonlijk bijpraten over de mogelijkheden voor jouw concept, dienst of methode.

Inschrijven is gratis, maar noodzakelijk via dit webformulier.

Programma

 • 8.30 uur: Ontvangst
 • 9 uur: Welkomstwoord BNP Paribas Fortis en Sociale InnovatieFabriek
 • 9.05 uur: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – Philip Mol (Hoofd CSR Strategy & Business Development)
 • 9.20 uur: Crowdfunding – Socrowd, HelloCrowd, LITA
 • 10 uur: Factoring – Frederik Meganck (Area Sales Manager BNPPF, Factor SA/NV)
 • 10.20 uur: Aanbod voor starters – Wesley Leyman (starterscoach), Eline De Meyer (Securex) Pauze
 • 11 uur: Panelgesprek financiering – Microstart, Hefboom, Trividend, BNPPF, WinWinner
 • 11.45 uur: (Co-)financiering, waarborgen, win-win-lening – Alex De Ridder (PMV)
 • 12.15 uur: Subsidiemogelijkheden in Vlaams en Brussels Gewest: Wim Heyman (Manager Government Incentives BNPPF)
 • 12u30-12u45 Connecting Talent (Joost Cottyn)
 • 12.45 uur:  Slotwoord door Sociale InnovatieFabriek
 • 13 -14 uur: Netwerklunch
dec
16
za
2017
Geefpleintje Hasselt @ standbeeld Vanveldeke
dec 16 @ 11:00 – 16:00

Op deze zaterdag vóór kerstmis veranderen we het pleintje bij het standbeeld van Hendrik Van Veldeke in een “Geefplein”. Onder de tent is alles gratis. Je kan er koffie drinken of soep uitlepelen. In de weggeefwinkel vind je speelgoed, huisraad, kleding en vele andere spullen. Nergens staat een prijs op. Solidariteit en delen zijn  de slagwoorden. Het doelpubliek bestaat voor een deel uit de mensen die het minder breed hebben. Maar we hopen op de aanwezigheid van iedereen. Geefpleinen zijn een voorbeeld van kringloopeconomie, en we moeten ons allen samen meer duurzaam gedrag aanleren. Iedereen mag iets meenemen, drinken of eten, maar iedereen mag ook iets geven. Heb je nog wat koeken over van het kerstdiner? Is het fruitsap nog niet helemaal leeg? Ligt het oude speelgoed van je ouder wordende kinderen nog ergens in een vergeten kast? Breng maar mee. Je kan er zeker iemand een plezier mee doen. Samen geven en delen is enorm gezellig en doet goed aan het hart.

jan
29
ma
2018
Duurzame ontwikkeling in Europees perspectief @ Universiteit Hasselt Campus Oude Gevangenis, Auditorium Louis Roppe
jan 29 @ 19:30 – 22:00

Gespreksavond met Bart Staes. Bart Staes (° 1958, Izegem) is regent Nederlands-Engels-economie. Hij was jarenlang medewerker van Europarlementariër Jaak Vandemeulebroucke (VU). Zelf is hij sinds 1999 onafgebroken Europarlementariër, aanvankelijk voor VU en Spirit, sinds 2002 voor groen. Hij heeft een bijzondere interesse voor milieu, de vredesbeweging,landbouw, voedsel, ontwikkelingssamenwerking, klimaat en hernieuwbare energie,…  Hij zetelt in de parlementaire commissie anti-fraude en de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid.

feb
24
za
2018
World Resources Forum @ Flanders Meeting and Convention Center
feb 24 @ 09:00 – feb 27 @ 20:00

OVAM ontvangt van 24 tot en met 27 februari 2019 in Antwerpen een duizendtal wetenschappers, beleidsmakers, experts en bedrijven die actief zijn in de circulaire economie en het materialen- en grondstoffenbeleid.

feb
26
ma
2018
Een groene filosofie voor een groene economie @ Universiteit Hasselt Campus Oude Gevangenis, Auditorium Louis Roppe
feb 26 @ 19:30 – 22:00

Ullrich Melle (° 1952) doctoreerde in 1980 aan de universiteit van Heidelberg met een proefschrift over de fenomenologie van de waarneming. Vlak ervoor, in 1979, kon hij aan het Leuvense Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte beginnen als medewerker van het Husserl-archief. Later zou hij instaan voor de dagelijkse leiding ervan. Daarnaast had hij als gewoon hoogleraar ook een aantal onderwijsopdrachten, o.a. in de eco- en milieufilosofie. Als groen filosoof zou hij een bekend auteur worden. Ook ging hij geregeld voordrachten geven over dierenrechten. In de zomer van 2017 ging Ullrich Melle op emeritaat. Op deze gespreksavond zal hij een aantal denkmodellen uit de groene filosofie naast elkaar leggen, en de link leggen naar de groene economie.

sep
8
za
2018
World Cleanup Day 2018
sep 8 hele dag

Op Zaterdag 8 September 2018 organiseert de LET’S DO IT ! WORLD – beweging tegen zwerfvuil een mondiale WORLD CLEANUP DAY.

De LET’S DO IT-World-beweging ontstond in 2008 in de Baltische republiek Estland toen op 3 Mei van dat jaar het zwerfvuil over het volledige Estse grondgebied. Op nauwelijks 5 uur tijd werd opgeruimd en 50.000 vrijwilligers meer dan 10.000 ton afval verzamelden en verwijderden.

www.letsdoitworld.org

Zwerfvuilacties , hoe nuttig ook (!) , blijven evenwel een vorm van symptoombestrijding . Het is dus noodzakelijk om met een fundamentele oplossing voor het zwerfafvalprobleem de ziekte bij de wortel aan te pakken.
Invoering van STATIEGELD voor plastic/ metaal en bric drankverpakking heeft in ‘statiegeldlanden’ zoals Duitsland en Scandinavië geleid tot een spectaculaire zwerfafvalreductie.
Het getuigt van een criminele obstructiepolitiek dat FOST PLUS ( = Federatie Belgische verpakkingsindustrie ) invoering van statiegeld in ons land blijft tegenwerken.

Nochtans liggen de weggekeilde lege drankverpakkingen van een aantal Fost Plus-aandeelhouders honderdduizendvoudig langs Vlaamse wegen en velden.
“Jupiler, Mannen weten waarom” . Maar duidelijk niet waar ze de lege drankblikjes moeten deponeren…
“Red Bull, Geeft je vleugels “. Maar duidelijk niet groot genoeg om de eerstvolgende afvalbak te bereiken…