Categoriearchief: beleid

Initiatieven waar de overheid een bepalende rol in speelt, door wetgeving of initiatief.

Energie, lokaal & duurzaam

Verslag Politiek debat Lokaal energiebeleid (Provinciehuis Limburg, 21/04/2018)

Energie, lokaal & duurzaam is een ´hot´ beleidsthema waar politici én burgers in Limburg blijkbaar nogal eensgezind in zijn! Dat bleek tijdens het Politiek debat in het provinciehuis.

Klimaatambassadeur van Al Gore en bezieler van de Klimaatzaak Serge de Gheldere maakt duidelijk dat we de CO2- en temperatuurstijging niet enkel als een bedreiging en gevaar moeten zien, maar ook als een opportuniteit; een kans om nieuwe businessmodellen op te zetten. Zonne-energie stelt nu in de VS al meer mensen te werk dan de sectoren van alle fossiele brandstoffen samen! Drie dagen later titelt de krant: ´Strijd tegen C02 levert China miljarden besparingen op´!

Gastheer en moderator Ignace Schops legt Wim Dries (CD&V), Joost Venken (Groen), Jos Lantmeters (N-VA), Ludwig Vandenhove (SP.a).) en Eric Awouters (Open Vld) enkele stellingen voor. Hun commentaren vullen elkaar sterk aan, en levert veel praktisch bruikbare informatie en inspiratie op.

Alle partijen zijn zich bewust van een dringende en noodzakelijke transitie naar duurzame energie en samenleving. Zij willen over partijgrenzen heen aan deze gemeenschappelijk bekommernis werken. De hogere overheden moeten voor een (decretaal, wettelijk) sociaal corrigerend kader zorgen dat lokaal kan ingevuld worden samen met burgers en buurgemeenten.

Tegelijk is het meekrijgen van die burger de grootste en moeilijkste uitdaging.
Een dringende en warme oproep aan de media om af te wegen of onze verantwoordelijkheid voor planeet en kleinkinderen zwaarder weegt dat lees- en kijkcijfers voor glamour en glitter? Een dilemma dat ook politici doet schipperen tussen populaire en nodige maatregelen. Misschien kunnen beiden elkaar daarin inhoudelijk versterken en steunen.

Om een overleg- of debatavond in je eigen gemeente op te zetten stelt Transitie Limburg vzw het materiaal van het Provinciaal debat beschikbaar:

  • een draaiboek en tips om een gelijkaardige activiteit op te zetten,een cartooneske presentatie
  • de map voor deelnemers,
  • het verslag
  • de gebruikte stellingen en teksten (Map: Memorandum, 7 ICA principes…)
  • 5 inleidende video´s, kort en duidelijk (1 a 4,5 min.)
  • een cartooneske presentatie
  • desgewenst een hulplijn (vraag via transitie.limburg@gmail.be)

Je vindt dit alles op de site van Transitie Limburg vzw onder Energie, lokaal & duurzaam

Je kan alle teksten ook als .doc, .odt of .pdf opvragen.

Wind is van en voor iedereen

Ter gelegenheid van de ‘Global Wind Day’ op 15 juni 2017 vroegen Transitie Limburg, Hart boven Hard, Bronsgroen, greenpeace e.a voor het derde jaar op rij aan de ‘bewindvoerders’ om een deel van de wind te ‘reserveren’ voor de eigen burgers. We vroegen concreet om dit democratisch te verankeren via een gemeenteraadsbesluit.

Wind is een lokale natuurlijke rijkdom die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.

In de strijd tegen klimaatopwarming en vervuiling is het gebruik van hernieuwbare energie noodzakelijk. Op sociaal en democratisch vlak is het belangrijk dat burgers niet enkel financieel kunnen deelnemen (geld inleggen en een return ontvangen), maar ook dat bouw en beheer van het goed en toezicht op de werking en beheer transparant zijn. Een coöperatief project volgens de ICAprincipes hoort bij dergelijke aanpak.

De toespraak van burgemeester Wim Dries aan C-mine (Genk) geeft ons de hoop dat het beleid hier oren naar heeft. Het zou een mooie realisatie zijn als we in Genk een windmolen van, voor en door burgers konden realiseren.

Energievoorziening in Limburg

Naderende verkiezingen: hoe zien we de toekomst m.b.t. energie? Voor politici, betrokken ambtenaren geëngageerde en milieubewuste burgers: Erik Van den Abbeele schreef voor de Werkgroep Energie van Transitie Limburg onderstaand ontwerp. Opmerkingen en suggesties zijn welkom!

(Een aanzet voor een visietekst rond andere Transitiethema’s als voeding, economie, agrocultuur,… trouwens ook.)

MEMORANDUM : Constructief omschakelen van de energievoorziening in Limburg

Werkgroep Energie van TRANSITIE LIMBURG v.z.w.
(een platform van Transitie Limburg, Greenpeace Limburg, Bronsgroen S.V., De Limburgse Milieukoepel, Natuurpunt Limburg , Steunpunt Buurtopbouwwerk…)
Transitie Limburg ijvert voor zoveel mogelijk lokale, mens- & milieuvriendelijke(r)  en gezonde(r) producten, diensten en technieken die iedereen te goede komen.  En dus ook voor kleinschalige(r), duurzame energie zonder fossiele brandstoffen of kerncentrales.

AANLEIDING :

De kolencentrale van Langerlo sluit binnenkort. De piste van vervanging door een biomassa-centrale in Langerlo liep dood, en was op vlak van duurzaamheid en gezondheid , zeker op termijn geen wenselijke optie, zoals al bleek uit de eerste studie van Energyville.

UITDAGING:

In heel de samenleving moeten we streven naar energiebesparing en een omschakeling naar mens- en milieuvriendelijke niet-fossiele energiebronnen: zonne- en windenergie en op geschikte plekken ook geothermie en waterkracht. Ook in Limburg: private burgers, wijken, gemeenten, bedrijven, overheids- en private ondernemingen en diensten…moeten zich ervan bewust zijn dat ze elk mede verantwoordelijk zijn over hoe we nu en in de toekomst ecologisch en sociaal verantwoord dienen om te gaan met onze energieverspilling en energiegebruik…

WAT HOUDT DE NOODZAKELIJKE OMSCHAKELING IN ?

  1. Programma’s op niveau van burgers, over wijken en gemeenten, tot hogere overheden, inzake energiebesparing, -productie, -distributie, -opslag en isolatie.
  1. Programma’s inzake goederenproductie: van materiaal- en energieverspilling naar hergebruik en herstelling; inzetten van burgers en bedrijven en overheid op systematisch werken volgens kringloopprincipes reeds vanaf het ontwerp.
  1. Inzetten op interuniversitaire samenwerking voor verder studiewerk, cfr. Greenville, Energyville….o.m. inzake

-voorbeeldprojecten in binnen- en buitenland m.b.t. energiebesparing/recuperatie, lokale productie, opslag en distributie van zonne- en windenergie (lokale geschikte dakoppervlakten, sites voor windenergie, ook kleinere windmolens  …)

-onderzoek naar potentiële tewerkstellingsbehoefte en -effecten voor de noodzakelijke omschakeling: in productie, installatie, opslag en lokale distributienetten voor zonne- en windenergie; initiatieven inzake isolatie gebouwen  en andere energiebesparingvormen en kringloopinitiatieven, reparatiewerkplaatsen…

-onderzoek naar hergebruik van afval als (ecologisch verantwoord!) materiaalgebruik en grondstof

-onderzoek naar functioneringsmodaliteiten en modellen voor lokale zonne- en windenergieopwekking volgens een coöperatief aandeelhoudersmodel op wijkniveau (burgers participeren zelf in het beheer van hun energievoorziening), zodat de opbrengsten van de opgewekte energie ten goede komen aan de mee-investerende burgers en lokale overheden (die trouwens kunnen tussenkomen in het bemiddelen met eigenaars en huurders inzake bv. vrijliggende en geschikte dakoppervlakten bij plaatsing en “uitbating” van de zonne-energie ).

Bestaande projecten in binnen- en buitenlands bestuderen én modellen experimenteel opzetten en faciliteren…en…vermenigvuldigen (bekendmaken)…

-onderzoek naar opslagmogelijkheden voor lokale energieproductie (bij productie van niet onmiddellijk te consumeren stroom of warm water (geothermie).

  1. Ontwikkelen en ondersteunen van lokale initiatieven in lokale overheidshanden , en coöperaties van lokale burgers op wijkniveau inzake collectief isoleren, plaatsen en exploiteren van zonnepanelen en kleinere windmolens.
  1. In de noodzakelijke omschakeling moet ten allen prijze vermeden worden dat er monopolievorming van privaat en publiek kapitaal plaatsvindt: wij opteren voor een brede waaier aan lokale initiatieven, binnen een coöperatief model volgens de 7 ICA-principes (International Co-operative Alliance), waarvan de opbrengst terugkeert naar de participerende burgers.
  1. Steun aan ontwerpers, architecten, bedrijven, burgers die inzetten op minder energie- en materiaalgebruik, en op repareerbaarheid en hergebruik.
  1. Wij willen geen grootschalige energiewinning (verbranding afval, grote oppervlakten zonnepanelen, grote windmolenparken …) in natuurgebied. De bebouwde omgeving en industriële zones horen ook nieuwe, duurzame en ecologisch verantwoorde energieprojecten te herbergen: geen natuur of bos kunnen we nog missen; er moet dan ook een definitief moratorium komen op verder aansnijden van natuur- en bosgebied in de ruimtelijke ordening!
  1. Uiterst belangrijk is het ontwikkelen van kleinschalige projecten op wijk- , buurt-, gemeentelijk niveau, van pilootprojecten van coöperatieve en lokale energieproductie, opslag en distributie: hier dient een synergie nagestreefd tussen privaat en coöperatief aandeelhouderschap, publieke investering, buurt- en wijkwerkingen, en middenveld, en transitiewerkingen , publieke middelen (zoals deze die ooit bestemd waren voor subsidie aan een niet-ecologische biomassacentrale …)
  1. Dit vraagt ook om een omschakeling/vorming van al wie nu nog werkt in de traditionele energiecentrales : een gunstige uitstapregeling voor bv., werknemers van centrales als Langerlo, die gesloten worden, met als mogelijk alternatief voor wie nog wil/kan werken …gerichte herscholing (door VDAB…) voor inzet in de energie-omschakeling.
  1. Elke gemeente zou een transitie-ambtenaar en – dienst moeten krijgen, die transitie-initiatieven lokaal kan stimuleren, en elke gemeente zou een lokaal energieplan moeten maken (met burgerparticipatie), waarbij lokaal buurt- en wijkgericht wordt gestimuleerd inzake kringloopwerking, energiebesparing, energieproductie aan de hand van zonne-en windenergie, en lokale opslag (met betrekking tot piekproducties) én lokale distributie en verbreding van de burgerparticipatie…
  1. Op Provinciaal niveau dient een overleg- en plannings- en stimuleringsbeleid gevoerd te worden , boeiende projecten lokaal en internationaal, bv. in het kader van Euregiowerking, Europese uitwisselingen, streekontwikkeling en intergemeentelijk…enz… in de kijker plaatst Elders zijn er al heel wat boeiende initiatieven en inspiratie te vinden! Maak uitwisseling mogelijk door Bezoek ter plekke voor participanten in de noodzakelijke energie-omslag, studiewerk, en toepassen van het geleerde…in eigen provincie….Synergie stimuleren en dynamiek losweken en ondersteunen!
  1. Werken aan een beter openbaar-, en energiezuinig(er) en milieuvriendelijk(er) vervoer en mobiliteit. (Idem voor openbare verlichting…)

Feestelijke opening Universiteit Maatschappelijk Belang

Feestelijke opening

Universiteit voor het Maatschappelijk Belang

Begin september opende in de Oude Gevangenis van Hasselt een nieuw initiatief de deuren, de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. Drie partners maakten dit project mogelijk: de Universiteit Hasselt, de PXL-Hogeschool en het Provinciebestuur Limburg.

Het wil een band scheppen tussen allerlei basisbewegingen en -groepen om zo tot gemeenschappelijke actie te komen. Kernthema’s zijn o.a. armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking, vrede, milieu, klimaat, sociale cohesie en dialoog tussen levensbeschouwingen.

Mensen samenbrengen, dat is een van de basisdoelstellingen van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. Ook 27 november, de dag van de feestelijke opening, biedt daarvoor een mooie gelegenheid. Die avond wordt ons project aan de pers en het grote publiek voorgesteld, en we hopen dat er heel wat nieuwe onderlinge contacten ontstaan.

Omstreeks 18u gaan we van start in het grote auditorium van de Oude Gevangenis (aula Louis Verhaegen). Rector Luc De Schepper (UHasselt), directeur Ben Lambrechts (PXL-Hogeschool) en gedeputeerde Frank Smeets (namens provinciebestuur) zorgen voor een openingswoord. We hebben Riccardo Petrella gevraagd om aansluitend een uiteenzetting te geven over zijn boek “Het algemeen belang”, en hoe hij deze waarden probeert te implementeren in de samenleving. Tussendoor is er ruimte voor muzikale intermezzi. Achteraf wordt iedereen uitgenodigd voor de receptie.

De toegang is gratis, maar we vragen wel om vooraf in te schrijven via het formulier op de website. Zondag 24 november zouden we de inschrijvingen willen afsluiten, zodat we de bestelling van drank en hapjes tijdig kunnen doorgeven.

datum: woensdag 27 november 2013   om 18u

plaats: aula Louis Verhaegen, Martelarenlaan 42, Hasselt

toegang: gratis

inlichtingen: 011/26 90 84 (namiddag) of felixbergers@hotmail.com

zie ook de artikels op de website: www.unimabe.be

inschrijving: verplicht via www.unimabe.be