Categoriearchief: onderwijs

Demain (film, 2015)

(overgenomen van Toverlevenaar)

demain2Een film vol goede voorbeelden en hoop. Ik zag hem deze week voor de 2de keer. Met al die prachtige initiatieven die ik hier om de hoek nergens kan bespeuren. Hier en daar een spatje, een aanzet, een begin… Vaak met vallen en opstaan. En toch weten we allemaal dat verandering nodig is. Demain, dat is toch morgen?

Bloeiende alternatieven voor energie, economie, democratie en onderwijs komen aan bod. De kleinschalige en biologische productie van ons voedsel is de belangrijkste basis voor een leefbare wereld. Het lijkt allemaal te kunnen. Nu reeds. Ergens. Maar hier amper. Morgen?

demain3Het is in ieder geval een mooie prent om in groep te bekijken en er over na te kaarten. Zoeken naar haalbare mogelijkheden. Zoeken naar samenwerking. Als er 1 ding duidelijk is, dan is dat wel dat we geen heil moeten verwachten van politiek en grote bedrijven. Die hangen vast in geldelijke belangen en relaties, groei en winst. We moeten zelf, lokaal, nieuwe initiatieven opzetten, en een leefbaar alternatief uitbouwen naast de bestaande rat race naar de afgrond.

Pioniersvluchten naar Mars zullen de aarde niet redden. Maar ze geven wel aan dat we begrijpen dat we de aarde vernielden. En de mensheid. Maar het blijft een vlucht. Morgen, lijkt soms even ver weg als Mars.

demain1Maar mijn appels zijn bijna rijp. De druiven vallen goed mee dit jaar. De rupsen vreten de Oostindische kers op. Er zit wat schimmel op de barstende tomaten. En het grondwater uit de put krijgt een onverklaarbare en onaangename geur. En op 6 november proberen we weer een paar honderd mensen te bereiken met lokale producten op “Vreucht van eigen bodem”.

En af en toe denk ik dat de bierkaai wat afbrokkelt. Niets doen is geen optie. Vonden de filmmakers ook. Mooi toch? Hopelijk zet het meer in beweging dan een filmprojector. Kijk maar eens…

(En nodig buren, vrienden en familie uit.)

Feestelijke opening Universiteit Maatschappelijk Belang

Feestelijke opening

Universiteit voor het Maatschappelijk Belang

Begin september opende in de Oude Gevangenis van Hasselt een nieuw initiatief de deuren, de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. Drie partners maakten dit project mogelijk: de Universiteit Hasselt, de PXL-Hogeschool en het Provinciebestuur Limburg.

Het wil een band scheppen tussen allerlei basisbewegingen en -groepen om zo tot gemeenschappelijke actie te komen. Kernthema’s zijn o.a. armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking, vrede, milieu, klimaat, sociale cohesie en dialoog tussen levensbeschouwingen.

Mensen samenbrengen, dat is een van de basisdoelstellingen van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. Ook 27 november, de dag van de feestelijke opening, biedt daarvoor een mooie gelegenheid. Die avond wordt ons project aan de pers en het grote publiek voorgesteld, en we hopen dat er heel wat nieuwe onderlinge contacten ontstaan.

Omstreeks 18u gaan we van start in het grote auditorium van de Oude Gevangenis (aula Louis Verhaegen). Rector Luc De Schepper (UHasselt), directeur Ben Lambrechts (PXL-Hogeschool) en gedeputeerde Frank Smeets (namens provinciebestuur) zorgen voor een openingswoord. We hebben Riccardo Petrella gevraagd om aansluitend een uiteenzetting te geven over zijn boek “Het algemeen belang”, en hoe hij deze waarden probeert te implementeren in de samenleving. Tussendoor is er ruimte voor muzikale intermezzi. Achteraf wordt iedereen uitgenodigd voor de receptie.

De toegang is gratis, maar we vragen wel om vooraf in te schrijven via het formulier op de website. Zondag 24 november zouden we de inschrijvingen willen afsluiten, zodat we de bestelling van drank en hapjes tijdig kunnen doorgeven.

datum: woensdag 27 november 2013   om 18u

plaats: aula Louis Verhaegen, Martelarenlaan 42, Hasselt

toegang: gratis

inlichtingen: 011/26 90 84 (namiddag) of felixbergers@hotmail.com

zie ook de artikels op de website: www.unimabe.be

inschrijving: verplicht via www.unimabe.be