Categoriearchief: workshop

Workshops die we zelf organiseren.

Hasselt & Limburg naar transitie

Op 12/10/2014 verschenen in Het Belang van Limburg, geschreven door FELIX BERGERS

Hasselt – Hoe kunnen we vanuit onze gemeente of onze gemeenschap initiatieven opzetten om de overgang te maken van een energieverslindende levensstijl naar een meer lokale en sociale economie? Dat is de basisbekommernis van transitie-initiatieven en “transition towns”. Een verandering van levensstijl die klimaatvriendelijk, gezond én gemeenschapsvormend is.

Sinds enkele jaren bestaat er ook in Hasselt en omgeving een groep die transitie-initiatieven opzet, gaande van compostlessen tot een workshop biologische imkerij, en van een dag van de zeis tot beurzen om zaden en plantgoed te delen. Jaarlijks organiseren deze mensen een transitiepicknick in het Kapermolenpark volgens het principe van potluck: iedereen kookt voor iedereen (zie foto). Dezelfde bevlogen geesten lagen aan de basis van het weggeefplein bij het standbeeld van Van Veldeke op 28 december, en van de volkstuintjes voor kinderen in Zonhoven. Ook in Runkst en omgeving liggen er enkele buurt- en permatuinen die de plaatselijke bewoners collectief beheren.

Vormingplus Limburg speelt op deze ontwikkelingen in, en organiseert op 5 november een avond rond transitie. Een heel gedegen inleiding op transitie vormen de transitie-inloopdagen. Zij vinden plaats in de Oude Gevangenis aan de Martelarenlaan, op initiatief van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. De onvermoeibare trekster Jeanneke van de Ven zorgt voor een hele reeks sprekers met een rijk gevuld programma, met onderwerpen gaande van de financiële crisis en klimaatverandering tot de psychologie van de persoonlijke verandering en een film over positieve uitwegen uit de crisis. Iedereen kan deze inloopdagen volgen, op 25 oktober en 8 november van 9.30u tot 17u. Dankzij de vele vrijwillige inzet en de steun van Transitie Vlaanderen blijft de deelnameprijs beperkt tot € 20 voor de twee dagen samen, lunch inbegrepen.

Men kan zich inschrijven via www.transitie.be/inloopdagen, liefst minstens een dag of vijf op voorhand. Wie geen toegang heeft tot het internet, kan zich informeren en inschrijven via 016/23 60 16.

(Info 23/10/2014: wegens onvoldoende tijdige inschrijvingen wordt de Limburgse reeks uitgesteld tot een latere datum.)

Bijenfamilie bijeenkomsten

14/12/2013 – Samen bijenkast bouwen, type Warré

Als je honingbijen wil houden heb je een bijenkast nodig, er zijn verschillende types in de handel verkrijgbaar maar wij opteerden om zelf eentje te bouwen, onze voorkeur ging uit naar de Warrékast (zie foto).

Wij hebben de bouwplannen, zorgen voor het materiaal en een timmerlokatie.

150 jaar selctie op eigenschappen die vooral voor de mens interessant zijn, heeft onze bijen verzwakt. Daarbij komen nu de gevolgen van monocultuur-teelt: pesticide gebruik en verminderde biodiversiteit. Door de bijen te houden en ermee te kweken volgens natuurlijke principes kunnen de eigenschappen die de bijen voor hun overleven nodig hebben, terug op de voorgrond komen. Zo helpen we mee de bijen te redden…

De bedoeling bij deze kast ligt niet in het oogsten van honing.

 

Wanneer: 14 december 2013 van 09:00 tot 17:00
Inkom: Materiaalkosten (richtprijs 50 euro)
Inschrijving: bijenfamilie@hotmail.com voor 1 december 2013
Meer info: tel: Domi : 0478/25.15.73  – Sara : 0479/48.17.28 – Bernd : 0490/44.31.42 – Rosette : 0494/60.76.48
mail: bijenfamilie@hotmail.com
Waar: Gasterbosstraat 4 – 3540 Herk-de-Stad

Lees verder

HOUDEN VAN DE AARDE – WACHTLIJST

AfbeeldingEen dubbele les van Michiel Rietveld, auteur van het gelijknamige boek ‘Houden van de Aarde’, over de erfenis van de bio-dynamische landbouw voor ons, ecologische moestuiniers.

Kasteel Hex, zondag 8 december, van 10.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur; met mogelijkheid tot lunch en een rondleiding door de moestuin en groentekelder van Hex.

Michiel Rietveld (1946) is landbouwkundig ingenieur en oprichter van Kraaybeekershof (Nl.), een opleidingscentrum voor biologische en bio-dynamische landbouw. Hij is mede-oprichter van Demeter Internationaal.

In deze introductie brengt Michiel ons een eigentijdse interpretatie van de landbouwcursus van Rudolf Steiner (1861-1925). Hij gaat in gesprek met de aanwezigen over de inzichten van honderd jaar bio-dynamische traditie in een open en niet-dogmatische geest. Michiel heeft bijzondere aandacht voor de dagelijkse praktijk.

Over de aard en de betekenis van de elementen, groeiprocessen versus afrijping, de rol van mineralen, het dynamiseren van aarde en water, het voorkomen van plagen, enz.

Een buitenkans voor iedere boer of amateurtuinder die reeds ecologisch werkt, maar bereid is zijn relatie met de aarde en de grond die hij of zij bewerkt te verdiepen.

Aanmelden: gelieve vooraf in te schrijven: gust.duchamps@telenet.be
Het aantal deelnemers is beperkt.
Deelname in onkosten: 25 euro, ter plaatse te betalen. Lunch aan vrije bijdrage.
Adres: Hekslaan, 3870 Heks-Heers
GPS: ingang langs Meerstraat 1, 3870 Heers

Carpooling vanaf het station Hasselt.

Extra info bij Gust: 0470/65.76.27

Snoephaag planten bij Helder

bramen

Een namiddag werken in de tuin. We planten een tiental soorten bessen, allen ter plaatse vermeerderd. Daarnaast nemen we het snoeien en vermeerderen zelf onder de loep.

Voor het zover is bakken we een cake met fruit uit de tuin. Ter afsluiting dansen we enkele rondjes rond het vuur en komt de heer ‘Trappist’ op bezoek.

Datum: 10 november 2013
Aanvang: 14u30, einde koffietafel vanaf 17u
Adres: Motstraat 48,  3570 Alken
Wie wil brengt zijn tent mee.  ;-))
Bijdrage: 5 euro voor de koffietafel, daarna worden de biertjes betaald of je brengt ze zelf mee

Film: Queen of the sun

 

queen-of-the-sun-what-are-the-bees-telling-us-movie-poster-2010-1010691200

“Queen of the sun – what the bees are telling us” is een film over bijen. Rosette, Bernd en Domi vertonen de film als aanloop naar hun traject “Bijwaardig imkeren“. Vier zaterdagen waarop je in groep werkt rond duurzaam bijen houden. Interesse? Kom alvast naar de filmavond, dan verneem je ook meer over het namiddagtraject.