Tagarchief: biomassa

Biomassa: kom naar Langerlo op zaterdag 27 augustus!

 • Nood aan verfrissende actie op of aan het water? Neem een kano, bootje of rubberband en kom op zaterdag 27 augustus om 14 uur naar Langerlo, om er samen met ons het water op te gaan. Want Limburg verdient beter dan een vervuilende biomassacentrale die niemand wil

  We zullen een toffe ‘protestfoto’ maken met de oude steenkoolcentrale (en toekomstige biomassacentrale?) op de achtergrond. Misschien kan deze actie tegen Shell in Portland vorig jaar je inspireren:

  Ook zonder bootje ben je natuurlijk meer dan welkom 😉

  Neem een kijkje op ons Facebook-evenement, en laat weten of je erbij zal zijn.

  Wie?

  Deze mobilisatie is een initiatief van Greenpeace Limburg samen met Hart Boven Hard Limburg, Bond Beter Leefmilieu, Climate Express, Natuurpunt Limburg, JNM, Klimaatzaak, Limburgse Milieukoepel, Transitie Limburg, Bronsgroen, en de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang.

  Waar?

  We werken samen met de Genker Watersport Vereniging, die hun faciliteiten ter beschikking stellen. Adres: Swinnenwijerweg, 3600 Genk.

  Er zal een pendelbus rijden tussen Genk station en de plaats van het evenement. Graag een seintje via tom.ladrille@greenpeace.org als je van die optie wil gebruik maken.

  Wat heeft deze mobilisatie met biomassa te maken?

  Eerder dit jaar ging in Langerlo de laatste Belgische steenkoolcentrale dicht. Maar in plaats van te kiezen voor écht duurzame energie, wil de Estse fabrikant van houtpellets Graanul Invest deze installatie ombouwen tot een gigantische biomassacentrale.

  En wat is het probleem?

  Bij biomassa wordt energie opgewekt door hout en ander organisch afval te verbranden. Maar in Vlaanderen is er lang niet genoeg houtafval om grootschalige centrales draaiende te houden, en dus moet het met dieselslurpende vrachtschepen geïmporteerd worden uit onder meer Noord-Amerika. Door de groeiende vraag naar biomassa worden ook steeds vaker gezonde bomen gekapt.

  Grootschalige biomassa scoort met andere woorden vaak niet beter dan steenkool, niet op vlak van klimaat en niet op vlak van luchtkwaliteit – de verbranding van biomassa zorgt voor grote uitstoot van fijn stof en roet.

  Iedereen betaalt mee

  De biomassacentrale zou er ook komen op de kap van de Vlaamse belastingbetaler. 2,4 miljard euro subsidies liggen immers te wachten op de Estse investeerder. Elke Vlaming zou via de Vlaamse Energieheffing (of Turteltaks) minstens 10 jaar lang meebetalen aan een vervuilende centrale die niemand wil. En zelfs met die subsidies is het nog maar de vraag of de centrale rendabel zou zijn. De enige grote biomassacentrale in Vlaanderen, Max Green van Electrabel (Gent), draait zelfs met een pak subsidies ongeveer 15 miljoen euro per jaar verlies.

  Écht duurzame energie

  Wij vinden dat Limburg beter verdient dan Langerlo. Klimaat, milieu en consument zijn meer gebaat bij écht groene energie zoals zon en wind. Voor de werknemers van Langerlo is er een goed sociaal plan voor duurzame en betrouwbare jobs nodig.

  > Surf naar het Facebook-event voor meer informatie