Tag archieven: compost

What the f** is bokashi?

Door een jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest zijn veel gronden als het ware ‘dood’ aan microscopisch leven. Om de bodem terug tot leven te wekken doen steeds meer tuiniers en kwekers beroep op bokashi, een oud japans recept op basis van fermentatie.
Wat is bokashi? En wat is fermentatie?

 

Fermentatie is het omzetten van biologische materialen zoals planten en kruiden met behulp van melkzuurbacteriën in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Er zijn veel gefermenteerde producten, voorbeelden zijn yoghurt, kaas, olijven, zuurkool, tempé, tofu en kefir.
De wetenschappelijke betekenis van fermentatie is een “energieproducerende anaerobe vertering van voedingsmiddelen, zoals suikers, zonder oxidatie”. Melkzuurbacteriën vermeerderen tijdens het fermentatieproces, de bacteriën zetten de suiker om in melk- en azijnzuur waarbij het proces eindigt als alle suiker is omgezet.

 

 Bokashi is een Japans woord, hetgeen gefermenteerde organische stof betekent. Japanse boeren en tuinders gebruiken traditioneel bokashi als bodemverbeteraar om de de microbiële verscheidenheid van de bodem te verhogen. Bokashi is een enststof en voedingsbron voor micro-organismen, waardoor deze zich in de bodem kunnen vestigen, zich vermeerderen en gaan domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, virusssen en schimmels. De neutrale groep van micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem de zijde kozen van de tot dan toe overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich aansluiten bij de effectieve en nuttige micro-organismen. Op deze wijze wordt een ziekteverwekkend milieu omgezet in een ziekte-onderdrukkende en plantversterkende bodem. De positieve micro-organismen produceren immers ook waardevolle bioactieve stoffen voor de plant, waaronder natuurlijk groeihormoon, vitaminen, peniciline en aminozuren.

 

Van bokashi wordt verder ook beweerd dat het als afvalverwerkingsmethode te verkiezen is boven compostering, omwille van de lagere temperaturen en een verminderde CO2 uitstoot. Hierover een videoboodschap in het Engels: Bokashi versus compost, met het oog op klimaat en gasuitstoot.

 

Praktische tips voor het maken van bokashi met gemaaid gras en een handige lijst van voorkomende fouten bij het maken van bokashi:

 

De gangmaker in België en Nederland voor de verspreiding van het gebruik van bokashi en producten van effectieve micro-organismen, ook voor de doe-het-zelver: