Inspireer anderen op de belevingsmarkt van Festival Retour (za 14/10 Hasselt) met je bedrijf(je), activiteit of vereniging die aansluit bij het concept (duurzaam delen, hergebruiken, herstellen, upcycling, ruilen…)
Geïnspireerd door de Transition Towns-beweging in Engeland en de vele reeds bestaande transitiegroepen in Vlaanderen, organiseert Transitie Vlaanderen vzw opnieuw een weekend ‘Inloopdagen’. Deze zijn bedoeld voor mensen en groepen die overwegen om met een lokale transitiegroep in hun eigen dorp of stad te starten.
Zaterdag 14 oktober 9u30 – zondag 15 oktober 17u
– Transitie historiek
– Energie en klimaat
– Onze economie in verandering
– Permacultuur & Workshop Innerlijke Transitie (onder voorbehoud)
– Getuigenissen uit transitie-initiatieven
– Workshop je eigen Transitie-initiatief opstarten
De Helix – Hoogvorst 2, 9506 Grimminge
Inschrijven : richtprijs €30 voor de 2 dagen samen, eenvoudige vegetarische lunch inbegrepen. Indien je meer kunt bijdragen, dan help je mee om mensen te laten deelnemen voor wie het inschrijvingsgeld een probleem vormt.
IBAN: BE10 5230 8076 4804, BIC: TRIOBEBB van Transitie Vlaanderen VZW met vermelding van je naam en ‘Inloopdagen Geraardsbergen’
ONTMOET ROB HOPKINS
‘Ville en Transition’ (tegenhanger van onze Transitie Initiatieven): 20 oktober van 12:30 tot 19:00 in Duinkerke (Fr) . De wereld veranderen voor een betere samenleving – dat is de ambitie van Transitie.
Vrijdagmiddag is voor leden van Transitie groepen, om te “netwerken”. Zaterdag 21 oktober om 14u30 zijn alle geïnteresseerden uitgenodigd voor een openbare conferentie met Rob Hopkins, de oprichter van het Transitie netwerk. Auditorium van het Learning Center van de Halle aux sucres, gratis.
Invulling van provinciale dagen rond duurzame economie. Samen met enkele partners en de provincie Limburg willen we Transitie-initiatieven een boost geven, een ontmoetingsplek vol goede voorbeelden en positieve energie in de week van 14-21/10/17.
Iedereen met interesse in transitie en duurzaamheid zal er info en contacten kunnen vinden over diverse thema’s en werkvormen, en gelijkgezinden uit de eigen buurt kunnen treffen.
Wil je meedenken en –werken aan de voorbereiding en de uitvoering hiervan? Je bent heel erg welkom. Graag vooraf een seintje, dan kunnen we koffie en stoelen voorzien.
(Je kan Transitie Limburg ook volgen op facebook, en zelf ook geïnteresseerden toevoegen.)
Maandag 20 maart om 19u30 bij STEBO, Windekestraat 1, 3600 Genk. Erwin Debruyn geeft vooraf een toelichting over duurzaamheid in het gebouw en de werking van Stebo.
Werkgroep energie: biomassacentrale in Langerlo. Samenkomst op wo 14/12 rond 17u in Genk.
Samen met Greenpeace e.a. organisaties/individuen zoeken we een alternatief voor deze biomassacentrale van Granuul Invest, zowel op sociaal als ecologisch vlak.
‘Ontmoetingsdag’ op 13/12 om 19.30u. bij Luca en Marleen (Schulen).
We denken over interne en / of externe ontmoeting en Transitie in 2017.
We zoeken een wervende oneliner. Een concept. Doelgroepen,…
En we zoeken:
Website, communicatie & sociale media
Zoekt een vrijwilliger/medewerker die een website met een uitgebreide database met zoekfuncties kan bouwen. (Informatica-opleidingen, afstudeerprojecten?)
Vreucht van eigen bodem
In 2017 wil vreucht van eigen bodem een 2de initiatief ergens (helpen) opstarten. Ergens waar een groepje mee actief wil zijn, en er een geschikte locatie is (wei, hoeve, plein,…) Wie doet mee?
Stap je mee van willen & denken naar vorm geven & doen? Grijp nu je kans.
(met toestemming overgenomen van DeWereldMorgen.be)
Denk je ook wel eens niet: waarom werken al die verschillende sociale bewegingen niet samen voor een betere samenleving? Dat zou toch een veel krachtiger strijd geven in deze crisistijden. Wel dat deed de Canadese Naomi Klein, bekende activiste en schrijfster van onder meer No Logo, De Shockdoctrine en het recente boek over klimaatstrijd No Time. Het resultaat is The Leap Manifesto.
Een ambitieus Canadees plan voor een transitie naar een rechtvaardige en duurzame economie over twintig jaar. Naomi Klein stelde de beweging voor in een nokvolle zaal in het centrum van Parijs. DeWereldMorgen.be was erbij.
Zoals altijd toont Naomi Klein zich een retorisch talent en een beroemde activiste. Ook al was ze aanwezig met haar hele team, toch kwamen de 600 mensen in de zaal vooral om naar haar te luisteren. En iedereen hing aan haar lippen, hongerig naar inspiratie voor alternatieven. Want dat beloofde Naomi Klein in haar aankondiging. Een nieuwe inspirerende beweging die de strijd van verschillende bewegingen moet verbinden.
COP21 wordt klimaatkatastrofe
Naomi Klein valt meteen met de deur in huis. Ze vertelt dat ze al lang de hoop opgaf dat er nog een positief klimaatakkoord komt uit de COP21. “Wat er nu op tafel ligt zal niet-bindend zijn en leiden tot een opwarming van minstens drie tot vijf graden, een regelrechte klimaatcatastrofe. Maar in tegenstelling tot de top in Kopenhagen zes jaar geleden hebben we deze keer onze Messiaanse fantasieën thuisgelaten”, aldus Klein.
Er gaapt volgens Klein een diepe kloof tussen wat de politici mogelijk achten en de realiteit. Het gaat hier om onze toekomst. We hebben een heel ander systeem nodig. Alleen continue sociale actie kan volgens Naomi Klein die grenzen verleggen.
En ze voegde de daad bij het woord. Na het analyseren van verschillende bewegingen; van de anti globaliseringsbeweging tot de klimaatbeweging is Naomi Klein nu zelf een beweging begonnen. Iedereen is volgens haar bezig in eigen hoekje en we moeten daar dringend uitkomen en samenwerken als we een antwoord willen vinden op de verschillende crisissen die op ons afkomen.
Krachten bundelen
En we kunnen volgens Klein niet wachten tot de klimaatcrisis onder controle is voor we al de andere problemen aanpakken zoals ongelijkheid, armoede, migratie. Ze zijn allemaal gelinkt. We kunnen alleen de strijd winnen als we een geïntegreerde aanpak vinden. En iedereen zal zich ook betrokken voelen als het raakt aan zijn/haar realiteit. De krachten bundelen van de verschillende bewegingen om een nog krachtiger beweging te maken, daar draait het om.
Daarom heeft ze met haar team vertegenwoordigers van zestig bewegingen uit alle uithoeken van Canada; de vakbonden, inheemse bewegingen, feministen, climate justice groepen, armenbeweging, migrantengroepen, black lives matter etc… samengebracht op een tweedaagse. Voor veel van die groepen was het de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten niet alleen omdat ze met andere thema’s bezig zijn maar ook door de grote afstanden in Canada.
Het is ook voor de eerste keer dat al die bewegingen eens tijd namen om samen na te denken over welke toekomst ze willen. Door de vorige conservatieve regering hebben bewegingen constant in verdedigingsmodus gewerkt tegen allerlei besparingen en andere maatregelen van de regering.
Het proces ging niet van een leien dakje. Er waren tal van discussies omdat de belangen van de verschillende bewegingen soms tegenover elkaar stonden. De sessies werden geleid door een aantal specialisten.
Leap Manifesto
Uit die twee dagen is een tekst voortgekomen die later in een manifest is gegoten, the Leap Manifesto.
Leap verwijst naar sprongen die er gemaakt moeten worden. Om de urgente situatie aan te pakken waarin we nu zitten moeten er grote sprongen gemaakt worden op alle niveaus. En leap year verwijst ook naar het schrikkeljaar.
Het manifesto is een ambitieus plan om over de sectoren heen te werken met als doel over twintig jaar naar een honderd procent duurzame economie te gaan. Een economie die tegelijkertijd ook de ongelijkheden aanpakt. En de energie en grondstoffen onder controle van de lokale gemeenschappen plaatst.
Enkele punten uit het manifesto zijn:
Een einde maken aan de ontginning van extreme energieprojecten zoals de teerzanden in Canada, een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen, de verhoging van de belastingen voor de rijken, een einde aan de besparingspolitiek en alleen nog snoeien in defensie, het invoeren van een progressieve uitstootbelasting, respect voor de rechten van de inheemse bevolking, een programma om duurzame woningen te bouwen en te renoveren, investering in publieke infrastructuur, omscholing van werknemers uit de vervuilende sectoren, een einde aan handelsverdragen en projecten die lokale gemeenschappen en de natuur vernietigen, een universeel jaarinkomen, het verwelkomen van meer migranten en vluchtelingen.
Het manifest is voorgesteld afgelopen herfst en de bedoeling is dat er in elke stad of gemeente in Canada een debat komt rond het manifest zodat het zo breed mogelijk gedragen wordt. En mensen het kunnen gebruiken om hun politici onder druk te zetten.
Open source format
In veel media is het al afgeschoten als een radicaal en onrealistisch plan maar het wordt door de bewegingen positief onthaald. Het is ondertussen al door meer dan 31.000 mensen en tientallen grote Canadese bewegingen ondertekend waaronder Oxfam, Greenpeace, de grootste vakbond CUPE, evenals bekende artiesten als Leonard Cohen, Ellen Page, Neil Young, Jane Fonda…
De beweging is bewust niet gelinkt aan een partij, hoewel volgens Klein de Groene Partij graag wilde meedoen aan het proces. “We wilden het bewust open houden voor iedereen, ook mensen die niet gelinkt willen worden aan een partij. Het uiteindelijke doel is de politiek onder druk zetten eens de beweging groot genoeg is.”
Het manifest is open source, bewegingen over de ganse wereld kunnen het format gebruiken en aanpassen aan hun eigen noden. Er is al een groep bezig met het schrijven van een manifest in Australië, in de VS is er ook al interesse. De Deense Groene partij heeft al delen overgenomen.
We hebben volgens Klein een post-Parijs-plan nodig. Ze hoopt dat er tegen het voorjaar overal Leap Manifesto’s opduiken en de schrikkeldag van 2016 kan uitgeroepen worden tot een werelddag voor klimaat en rechtvaardigheid.
Op 12/10/2014 verschenen in Het Belang van Limburg, geschreven door FELIX BERGERS
Hasselt – Hoe kunnen we vanuit onze gemeente of onze gemeenschap initiatieven opzetten om de overgang te maken van een energieverslindende levensstijl naar een meer lokale en sociale economie? Dat is de basisbekommernis van transitie-initiatieven en “transition towns”. Een verandering van levensstijl die klimaatvriendelijk, gezond én gemeenschapsvormend is.
Sinds enkele jaren bestaat er ook in Hasselt en omgeving een groep die transitie-initiatieven opzet, gaande van compostlessen tot een workshop biologische imkerij, en van een dag van de zeis tot beurzen om zaden en plantgoed te delen. Jaarlijks organiseren deze mensen een transitiepicknick in het Kapermolenpark volgens het principe van potluck: iedereen kookt voor iedereen (zie foto). Dezelfde bevlogen geesten lagen aan de basis van het weggeefplein bij het standbeeld van Van Veldeke op 28 december, en van de volkstuintjes voor kinderen in Zonhoven. Ook in Runkst en omgeving liggen er enkele buurt- en permatuinen die de plaatselijke bewoners collectief beheren.
Vormingplus Limburg speelt op deze ontwikkelingen in, en organiseert op 5 november een avond rond transitie. Een heel gedegen inleiding op transitie vormen de transitie-inloopdagen. Zij vinden plaats in de Oude Gevangenis aan de Martelarenlaan, op initiatief van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. De onvermoeibare trekster Jeanneke van de Ven zorgt voor een hele reeks sprekers met een rijk gevuld programma, met onderwerpen gaande van de financiële crisis en klimaatverandering tot de psychologie van de persoonlijke verandering en een film over positieve uitwegen uit de crisis. Iedereen kan deze inloopdagen volgen, op 25 oktober en 8 november van 9.30u tot 17u. Dankzij de vele vrijwillige inzet en de steun van Transitie Vlaanderen blijft de deelnameprijs beperkt tot € 20 voor de twee dagen samen, lunch inbegrepen.
Men kan zich inschrijven via www.transitie.be/inloopdagen, liefst minstens een dag of vijf op voorhand. Wie geen toegang heeft tot het internet, kan zich informeren en inschrijven via 016/23 60 16.
(Info 23/10/2014: wegens onvoldoende tijdige inschrijvingen wordt de Limburgse reeks uitgesteld tot een latere datum.)
Transitie-uitwisseldag voor Vlaamse transitiebeweging
26 mei 2012 in Kaaitheater in Brussel
Het is alweer enige tijd geleden dat we onze transitiebeweging uitnodigden om samen ons enthousiasme en onze successen en vragen en problemen over transitie met elkaar te delen en om van elkaars ervaringen te leren. Daarom organiseren we op zaterdag 26 mei 2012 een grote uitwisseldag voor de Vlaamse transitiebeweging in het Kaaitheater in Brussel. Info en inschrijven via Transitie Vlaanderen