Tag archieven: vrijwilligerswerk

Community Kasteel Heers

(tekst + foto´s: Gerard Aerts,april 2018)

Een groep kleurrijke dorpsbewoners, een vijftigtal vrijwilligers, werken traag en gestadig, in de geest van echte commons, aan het opknappen en herinrichten van de natuurlijke omgeving en tuinen van het kasteel (Belgisch Limburg). Er zijn ook regelmatig events en workshops…..Evelyne nodigde me uit.

Contactadres : evelyne.bresciani@gmail.com

Hoe erbarmelijk het groteske gebouw, een vergane glorie, zelf er ook bijligt, het ademt allemaal een beetje nieuwe aarde en véél nieuw leven. Een hoopvol, niet zorgeloos en voorbeeldig gebeuren van zelfbewuste burgers. Die door zelfsturend leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen voor lokaal erfgoed, gemeenschapsvorming en voor een algemeen maatschappelijk belang. Ik ben onder de indruk.

Hoe dit op de lange termijn gaat aflopen is onduidelijk.

Externe hulp zal zeker nodig zijn. Duidelijk is alleszins wel dat; zo actief collectief doende, een origineel en creatief werkproces ontstaat dat boeiend, sociaal innovatief en uiterst leerrijk blijkt. Ik heb zelf mogen ervaren hoe spraakzaam en gemotiveerd men geduldig bezig is en hoezeer ze plezierig met elkaar communiceren. Dat dit kan, ondanks de moeilijkheidsgraad op diverse gebieden, biedt een positief perspectief. De toekomst beleven we nu.

Gerard Aerts, april 2018